Enneagram banner

Ymmärränkö minä kiinaa? - EPTP-terveiset Guangzhousta, Sari Ajanko-Salin 12.1.2014

12.01.2014 16:01

Kuva

Terveiset Kiinan ensimmäisestä Enneagrammikonferenssista, Guangzhousta

Siitä lähtien kun Peter O’Hanrahan on ollut vierailemassa omalla EPTP-intensiivillämme ja kertonut vetävänsä vastaavia kouutuksia myös Kiinassa, olen haaveillut kansainvälisistä yhteyksistä tuohon suuntaan.  Jo silloin muutama vuosi sitten minussa syttyi voimakas visio siitä, että jos saisin tutustua enneagrammityyleihin näin erilaisessa kulttuurissa, oppisin siitä jotain vielä paljon enemmän kuin suomen- tai englanninkielisissä koulutuksissa koskaan. Tuli vahva tunne, että mikäli saisin seurata Kiinassa tapahtuvaa enneagrammikoulutusta, jota ymmärtäisin vain tulkin välityksellä, voisin vielä paremmin keskittyä siihen tasoon, joka usein jää sanojen varjoon. Olisi mahdollisuus keskittyä tapaamme olla ja tapaamme kommunikoida kaikilla muilla tavoin kuin sanoilla.

Kun minulle sitten viime vuoden lopulla tarjoutui mahdollisuus lähteä mukaan joulukuun alussa järjestettävään Aasian ensimmäiseen Narratiiviseen konferenssiin Kiinassa, tartuin tähän välittömästi. Konferenssin lisäksi sain olla avustamassa Margaret Smithiä hänen kolmipäiväisessä Enneagram and Money –workshopissaan, joka herätti paljon kiinnostusta.

Matkan anti oli valtaisa. Ensinnäkin, oli hyvä saada päivitettyä omat nolostuttavan stereotyyppiset ja vanhentuneet käsitykseni Kiinasta ja kiinalaisista. Oli pakko myöntää, että jossakin mielen pohjalla oli kuvitusta samannäköisistä haalaripukuisista ihmisistä, jotka iloisesti hymyillen ajelevat polkupyörillään… Sitä mielikuvaa ravisteli hyvällä tavalla saapuminen kymmenen miljoonan asukkaan kaupunkiin, trendikkäiden bisnesihmisten keskelle.

Ja vaikka konferenssi oli Aasian ensimmäinen, se ei todellakaan ollut pieni. Kiinassa kaikki on suurta. Guangzhou oli yli 10 miljoonan asukkaan kaupunki valtavinen pilvenpiirtäjineen. Konferenssissa oli yli 400 osallistujaa, ja pelkästään sertifioituja narratiivisia kouluttajia muutaman ensimmäisen penkkirivin verran. Oli hienoa saada tutustua konferenssin puuhanaiseen, Hong Kongin Monita Choi’hin, ja tavata koko joukko innostuneita enneagrammikollegoita Aasian alueelta. Lisäksi iloisia kohtaamisia tuttujen USA:sta vierailevien puhujien kanssa (Helen Palmer, Peter O’Hanrahan, Marion Gilbert, Ingrid Stabb ja Margaret Smith).

Konferenssimatkan merkittävin anti itselleni kuitenkin oli juuri haavekuvani mukainen. Oli uskomatonta seurata paneeleja, joissa ennen tulkkausta siitä, mitä sanottiin, ehti ottaa vastaan kaikilla aisteillaan sitä kaikkea muuta informaatiota. Sai nähdä, miten enneagrammityylit ja –tyypit ovat kulttuurin tuoman pinnan alla niin tuttuja. Konferenssissa oli mahdollisuus perehtyä kaikkiin enneagrammityyleihin  tällä uudella tavalla, ja konferenssin jälkeen pidetyssä workshopissa sitten vielä pienemmässä ryhmässä myös vaistomuunnelmiin (Instincts). Hetkittäin kun oikein keskityin olemaan läsnä kaikilla aisteillani, aloin jo kuvitella ymmärtäväni ja puhuvani kiinaa – niin vahva ymmärrys siitä, mitä kyseinen henkilö viesti, alkoi syntyä – ja hyvin rajallisista keskustelumahdollisuuksista huolimatta joidenkin osallistujien kanssa, kuten vaikkapa kiinan "ysisiskojen" kanssa syntyi myös syvä, sanaton yhteys.

Olen sittemmin toteuttanut enneagrammikoulutuksia Suomessa kanadalaisen Jim Grantin kanssa, ja saanut kuulla häneltä vastaavanlaisesta kokemuksesta eli siitä, miten avaavaa ja antoisaa on seurata tutun aihealueen koulutuksia kielellä, jota ei itse puhu. Miten aktiivinen havainnointi yhdistettynä hyvin vähäisiin käännöksiin avaa ymmärrystä enneagrammityypeistä aivan uudella tavalla.

Jälleen siis kannustan lähtemään maailmalle. Portugalin Huhtikuu ja San Fransiscon heinäkuu (Eurooppalaiset ja kansainväliset IEA-konferenssit ) odottavat.

Toisaalta ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä juuri nyt alkuvuodesta on runsaasti kansainvälistäkin koulutustarjontaa Suomessa.

Katso: Kurssit ja tapahtumat

Kuva: Peter O'Hanrahan ja paneeli, jossa kaikki enneagrammityylit edustettuina